Objavljeno Komentiraj

Jesmo li svjesni alternativnog izbora za naše zdravlje i budžet?

Nitko od nas nije se našao u neobičnoj situaciji kakva se trenutno događa u svijetu zbog pandemije Corona virusa. Zbog zatvaranja granica, prestanka proizvodnje i karantena cijelih gradova došlo je do nestašice jednokratnih proizvoda poput maski za lice, dezinfekcijskih sredstava, toaletnog papira, a ako situacija potraje, dolaze na red i ostali jednokratni higijenski proizvodi poput menstrualnih uložaka i pelena za djecu.

Ako želimo napraviti zalihe takvih proizvoda za par mjeseci, moramo izdvojiti veću sumu novaca i tek tada postajemo svjesni koliko novaca trošimo(možemo reći, bacamo)na jednokratne pelene i uloške. Mjesečni trošak za jednokratne uloške iznosi 50-100 kn, ako pogledamo samo na razini jedne godine, treba nam 600-1200 kn, što nije zanemariv iznos. Ako računamo da žena ima ciklus 30-40 godina, kroz cijeli život potrošimo iznos od 18000-50000 kuna na uloške. Uzmemo li pritom u obzir da osim što su skupi, nisu najzdravija opcija za naše tijelo i pored toga stvaramo otpad koji se razgrađuje idućih 500 godina. Ako se zamislimo nad ovim i pogledamo da postoji zdrava, ekološka i jeftinija alternativa u platnenim ulošcima za koje nam treba 200-300 kn za kupnju seta platnenih uložaka koji će nam služiti barem 10 godina što je iznos od 1000 kn za cijeli život, vrijedno je razmisliti o prelasku na tu neizmjerno ugodniju i zdraviju opciju.

Ista priča je s platnenim pelenama, mjesečno nam treba 400-500 kn za jednokratne pelene, godišnji iznos koji potrošimo je 4800-6000 kn na pelene, a budući da danas djeca nose pelene u prosjeku dvije i pol godine, dolazimo do ukupnog iznosa od čak 15000 kn. Sve više beba danas ima neurodermitis, alergije i sve to se pogoršava korištenjem jednokratnih pelena koje dodatno isušuju i iritiraju bebinu kožu jer ona u takvoj peleni ne diše. Komplet modernih platnenih pelena za jednu bebu košta 1500- 2000 kn, a može ga koristiti više od jednog djeteta. Računica nam jasno govori da se ovakva investicija već nakon 4 mjeseca korištenja isplati.

Razmislite malo o tome, koliko je prednosti i ušteda kod korištenja platnenih proizvoda koje jednom kad kupite više ne morate brinuti o nestašici ili odlasku u dućan, čuvate svoj budžet, svoje i bebino zdravlje te našu prirodu.

Našu ponudu pelena možete vidjeti ovdje, a uloške ovdje

.
Objavljeno Komentiraj

Kako odviknuti dijete od pelena?

Svaku mamu čeka izazov odvikavanja djeteta od pelena i kad je moguće, volimo to planirati unaprijed. Najčešće odabir pada na ljetni godišnji odmor kad djeca mogu biti bez odjeće većinu dana i mi smo im nadohvat ruke te imamo dovoljno vremena da se posvetimo učenju djeteta o odlasku na kahlicu/tutu.

Svako dijete je drugačije te mu treba manje ili više vremena da ovlada kontrolom nužde i fizički i mentalno. Ponekad želja djeteta za izlazak iz pelena i osvještavanje nužde ne poklapaju se s našim planovima pa nam dijete znakove spremnosti može pokazati prije nego smo očekivali.

Da bi dijete fizički shvatilo proces obavljanja nužde i ostvarilo kontrolu nad njom, prvi korak koji moramo napraviti je skinuti mu pelenu, te ga nakon toga staviti na kahlicu/tutu i bez obzira na to obavi li nuždu u nju ili mu kasnije pobjegne, treba mu objasniti što se dogodilo i pohvaliti ga.

Proces može potrajati tjedan dana do nekoliko mjeseci, a kako bi sebi i djetetu pomogli u fazi prilagodbe odlično rješenje su gaćice za odvikavanje od pelena. One su izgledom puno sličnije običnim gaćicama te dijete prelazi u novu fazu i može se osjetiti izrazito ponosno što nošenjem gaćica ulazi u svijet odraslih, a budući da želimo smanjiti nezgodu curenja mokraće po odjeći i pokućstvu, gaćice za odvikavanje od pelena su idealno rješenje.

Zašto su gaćice za odvikavanje zaista praktične?

Idealne su zbog toga što iznutra imaju sloj nepropusnog PUL-a, tkanine koja diše, a ne propušta tekućinu i zadržava sve što djetetu pobjegne. Gaćice imaju ušivena čak 4 sloja pamučnog frotira koji odlično upija. Zbog mekane pamučne tkanine iznutra dijete osjeća obavljanje nužde i postaje svjesno te uz vašu pomoć i objašnjenje može bez nekih poteškoća brzo proći kroz fazu odvikavanja.

Gaćice su dostupne u našem webshopu u više šarenih dezena na sljedećem linku https://www.vilasuncica.com/?product=gacice-za-odvikavanje-od-pelena-rozi-medo

Objavljeno Komentiraj

Zašto koristiti platnene pelene?

Danas živimo u modernim vremenima u kojima smo navikli slijediti razne trendove pa je tako nastala revolucija kad su izumili jednokratne pelene koje su na prvu izgledale kao nešto idealno za svaku bebu, jednostavne za korištenje,  platiš i nosiš, premotaš bebu i prljavu pelenu baciš u koš. Ima li što jednostavnije od toga?

S pojavom jednokratnih pelena nitko nije razmišljao što sve one nose sa sobom te da nije sve tako divno i bajno. Svjesni smo da su nam moderan život i sve veća zagađenost okoliša donijeli mnoštvo problema, sve više djece je alergično na hranu, tkanine, plastiku, a tone i tone smeća se gomilaju oko nas i zagađuju našu planetu.

Nasreću, postajemo sve više svjesni svijeta oko nas pa se vraćamo na dobre stvari koje su naši roditelji koristili.

Tako su nastale i moderne platnene pelene koje svojim dizajnom, nadmašuju jednokratne pelene, a ne zaostaju ni po praktičnosti no nenadmašivo prednjače u svojoj korisnosti za zdravlje djeteta i zaštitu naše planete. Financijska komponenta korištenja platnenih pelena također nije zanemariva.

Da malo sumiramo prednosti modernih platnenih pelena:

– jednostavne su za korištenje
– ekološke
– zdravstveno prihvatljivije
– financijski isplative
– prekrasnog dizajna

 

Ekološki gledano, 5000 jednokratnih pelena koliko jedno dijete iskoristi u dvije godine, naprave jednu tonu otpada koji se razgrađuje dulje od 500 godina i čini treći po redu u količini artikala u udjelu ukupnog otpada.

Zdravstveno gledano, jednokratne pelene mogu izazvati neplodnost kod muške djece zbog povišene temperature koja se u njima stvara, djetetova kože ne diše ispod njih, sadrže opasne i otrovne kemikalije poput sodium polyacrylata, dioxina i TBT-a.

Velika prednost je da se djeca u platnenim pelenama puno brže odviknu od njih jer ranije postaju svjesna obavljanja nužde.

Financijski gledano kalkulacija je na strani platnenih pelena:

Platnene pelene

– komplet od 20-25 platnenih pelena košta 1500-2000 kn
– održavanje kroz dvije godine (pranje/sušenje) – 600-1400 kn
– ukupno trošak od 2100-3400 kn

Jednokratne pelene

– 5000 komada pelena po 1,7 kn (prosječna cijena) je ukupno 8500 kn

 

Ušteda je 5100-6400 kn

 

I na kraju svega, nema ljepšeg od veselog djeteta koje svaki put bira koju će šarenu pelenicu staviti na svoju guzu.