Zašto koristiti platnene pelene?

Danas živimo u modernim vremenima u kojima smo navikli slijediti razne trendove pa je tako nastala revolucija kad su izumili jednokratne pelene koje su na prvu izgledale kao nešto idealno za svaku bebu, jednostavne za korištenje,  platiš i nosiš, premotaš bebu i prljavu pelenu baciš u koš. Ima li što jednostavnije od toga?

S pojavom jednokratnih pelena nitko nije razmišljao što sve one nose sa sobom te da nije sve tako divno i bajno. Svjesni smo da su nam moderan život i sve veća zagađenost okoliša donijeli mnoštvo problema, sve više djece je alergično na hranu, tkanine, plastiku, a tone i tone smeća se gomilaju oko nas i zagađuju našu planetu.

Nasreću, postajemo sve više svjesni svijeta oko nas pa se vraćamo na dobre stvari koje su naši roditelji koristili.

Tako su nastale i moderne platnene pelene koje svojim dizajnom, nadmašuju jednokratne pelene, a ne zaostaju ni po praktičnosti no nenadmašivo prednjače u svojoj korisnosti za zdravlje djeteta i zaštitu naše planete. Financijska komponenta korištenja platnenih pelena također nije zanemariva.

Da malo sumiramo prednosti modernih platnenih pelena:

– jednostavne su za korištenje
– ekološke
– zdravstveno prihvatljivije
– financijski isplative
– prekrasnog dizajna

 

Ekološki gledano, 5000 jednokratnih pelena koliko jedno dijete iskoristi u dvije godine, naprave jednu tonu otpada koji se razgrađuje dulje od 500 godina i čini treći po redu u količini artikala u udjelu ukupnog otpada.

Zdravstveno gledano, jednokratne pelene mogu izazvati neplodnost kod muške djece zbog povišene temperature koja se u njima stvara, djetetova kože ne diše ispod njih, sadrže opasne i otrovne kemikalije poput sodium polyacrylata, dioxina i TBT-a.

Velika prednost je da se djeca u platnenim pelenama puno brže odviknu od njih jer ranije postaju svjesna obavljanja nužde.

Financijski gledano kalkulacija je na strani platnenih pelena:

Platnene pelene

– komplet od 20-25 platnenih pelena košta 1500-2000 kn
– održavanje kroz dvije godine (pranje/sušenje) – 600-1400 kn
– ukupno trošak od 2100-3400 kn

Jednokratne pelene

– 5000 komada pelena po 1,7 kn (prosječna cijena) je ukupno 8500 kn

 

Ušteda je 5100-6400 kn

 

I na kraju svega, nema ljepšeg od veselog djeteta koje svaki put bira koju će šarenu pelenicu staviti na svoju guzu.

Leave a Comment

Translate »
Select your currency
kn Hrvatska kuna
Euro
Scroll to Top