Zašto platneni ulošci?

Sjećam se dana kojeg sam u pripremajući se za šivanje svojih prvih platnenih pelena za malu princezu koja je bila na putu, naišla na temu o platnenim menstrualnim ulošcima. Reakcije su bile iste kao i kod susreta s modernim platnenim pelenama, prvo čuđenje pa oduševljenje što to postoje, nakon toga proučavanje svih modela, dimenzija, načina korištenja i održavanja te odluka o šivanju svojih uložaka koji će s pelenicama čekati rođenje male princeze.

Sašila sam svoju prvu turu pelenica i uložaka i čekali su dan kad ću ih moći isprobati, sama sebi bila sam smiješna jer prvi put u životu s veseljem sam očekivala one dane u mjesecu.
Isprobala sam i velike i male i pamučne i od bambus velura i s veseljem otkrila sve njihove prednosti:

– jednostavni su za korištenje
– ekološki
– financijski isplativi
– prekrasni šareni i mekani
– zdraviji, nema alergija ni iritacija

Posebno je bitan utjecaj na zdravlje kad su u pitanju platneni ulošci zbog toga što jednokratni ulošci remete prirodnu vaginalnu floru pa su uzrok čestim upalama i gljivičnim infekcijama.

Iskustvo je dokazalo da platneni ulošci:
– ne stvaraju neugodne mirise koji nastaju kad krv dođe u kontak s kemikalijama u jednokratnom ulošku
– skraćuju duljinu trajanja krvarenja 1-2 dana
– utječu čak i na menstrualne grčeve što je nevjerojatno, ali istinito, mnoge mame su primijetile da otkad koriste platnene uloške nemaju bolne i grčevite mjesečnice
– održavaju zdravu vaginalnu floru i sprečavaju nastanak gljivičnih infekcija.

Mnoge žene se pitaju kako sa platnenim ulošcima na posao ili izlazak. Rješenje je jednostavno – uz platnene uloške moguće je kupiti i malu torbicu od PUL-a koja ima dva pretinca, jedan za čiste, a drugi za korištene uloške i u ženskoj torbici ne zauzimaju ništa više mjesta od jednokratnih.
Održavanje je jednostavno, ulošci se isperu hladnom vodom i čuvaju se u posudi s hladnom vodom do pranja (što sprečava nastanak fleka) ili se bez toga skupljaju i peru.
Mogu se opkuhavati i sušiti u sušilici.

Dajte i Vi priliku svojem tijelu da proba sve prednosti modernih platnenih uložaka.

Uloške možete naručiti ovdje

9 thoughts on “Zašto platneni ulošci?”

 1. Postovana
  Nova sam jos u svemu ovome pa bi vas molila za preporuku. Koja varijanta bi mi bila najbolja da uzmem za pocetak? Imam jace krvarenje prva 2-3dana i dalje slabije pa sam nekako u strahu da li ce “podnjet” ove prve dane 🙂 ? Mijenjaju se isto kao i obicni jednokratni? Hvala puno na odgovoru
  Lp

  1. Poštovana,
   platneni ulošci imaju daleko veću moć upijanja od bilo kojeg jednokratnog uloška, preporučam menstrualne uloške od bambusa za jače dane i nekoliko dnevnih s pulom ili bez za ostale dane.
   Lp

 2. Platneni ulosci u posljednje su vrijeme postali nezaobilazna tema u zenskim krugovima. Sve se cesce o njima prica na kavama, ali i u razlicitim grupama na drustvenim mrezama. Misljenja su kao i uvijek podijeljena i mogu se cuti kojekakvi komentari. Neke zene platnene uloske koriste vec godinama i jako su zadovoljne, dok se neke druge zgrazavaju nad cinjenicom da koristene uloske ne bacaju u smece vec u perilicu za rublje. I nas je cijela prica oko platnenih ulozaka zaintrigirala pa smo krenuli u potragu za ljudima koji ih proizvode i koji ih koriste.

 3. Vrlo kvalitetni i dobro krojeni platneni ulošci (i obični i dnevni). Prvu turu sam nabavila prije četiri godine i još su perfektni. Ne skližu se, stabilni su. Iskreno preporučujem svim ženama koje žele preći na platenene uloške.

Leave a Comment

Translate »
Select your currency
kn Hrvatska kuna
Euro
Scroll to Top